Millonario XO to szykowny rum z Peru, przedstawiciel producenta, która istnieje od 1950 roku. Początki gorzelni sięgają roku 1904, kiedy to grupa rolników z Chiclayo w północnym Peru założyła spółkę handlującą cukrem. Dzięki sporemu poświęceniu spółce udało się założyć małą rafinerię. Spółkę i plantację odkupił w 1992 roku Don Rolando Piera de Castillo, który planował rozpoczęcie produkcji alkoholu. Ponieważ wiedza techniczna nie stała w Peru na zadowalająco wysokim poziomie, w 1933 roku Don Rolando wyprawił swego najstarszego syna, Augusta, na uniwersytet w Cambridge, gdzie ten podjął studia na kierunku inżynieria chemiczna. Pięć lat później z Londynu do Peru wypłynął statek, na pokładzie którego znajdował się drogocenny aparat do destylacji ciągłej, zbudowany według szkockiego projektu...
Millonario XO powstaje z najkorzystniejszej wysokojakościowo melasy. Dojrzewa w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Mimo adekwatnie prowadzonej maturacji, dzięki specjalnej recepturze i technice produkcji pozostaje wciąż wyraźnie słodki - zawartość cukru resztkowego wynosi 42g/l. Kolor: bursztynowy. Zapach: słodko-korzenny; wyczujemy m.in. Drzewo sandałowe, cygaro i miód, drzewo sandałowe, skórę, czarny pieprz, goździki, cynamon i ziele angielskie. Smak: kremowy, syropowaty, nieco likierowy; dużo karmelu, toffi i pieczonych owoców, intensywne nuty dojrzałego banana i tarty cytrynowej, bogata melasa, kakao i opalane drewno. Finisz: słodki z akcentami prażonych migdałów i gałki muszkatołowej, nieprzeciętnie długi.