Legendarny, wytwarzany od 1887 r. Likier francuski z Bordeaux, powstający w 85% z lokalnego białego wina ze szczepów Semillon, Muscadelle i Sauvignon Blanc, a także likierów na bazie skórek pomarańczy. Do produkcji maceratów owocowych po które sięgają producenci Lillet Blanc wykorzystuje się gorzkie pomarańcze z Haiti i słodkie odmiany tych owoców z Turcji, Hiszpanii i Maroka. Wytrawny charakter kompozycji wyróżnia dodatek chininy i aromatycznych korzennych przypraw- skład receptury jest jednym z sekretów producenta. Po połączeniu części, likier dojrzewa poprzez kilka miesięcy w dębowych beczkach zanim trafi do specyficznych wysmukłych butelek.
Lillet Blanc konwencjonalnie serwowany jest jako lekki aperitif, niejednokrotnie w połączeniu z lodem i plastrami cytrusów albo w bestsellerowych kombinacjach koktajlowych, takich jak Vesper Martini. Jego złota barwa i kwiatowo- owocowy bukiet są zaproszeniem do pełnego i kompleksowego smaku. Na podniebieniu wyczuwalne są wyraźnie egzotyczne owoce, pomarańcze, słodkie nuty miodu, przełamane goryczką i akcentami żywicy. Pełen aromatów, długi fisz dopełnia wrażenia trunku kompletnego.
producent Maison Lillet powstała w roku 1872 r. W Podensac, Bordeaux a jej twórcami byli dwaj bracia- Paul i Raymond, zajmujący się handlem winem. Aperitif tworzony poprzez braci bardzo błyskawicznie stał się popularny, tuż przed II wojną światową z wielką pompą wkroczył na rynek amerykański, gdzie w dodatku odniósł sukces. Legenda napoju nie mogła pozostać bez wpływu na popkulturę- w książce "Cassino Royale" Ian Fleming zapewnił mu ponadczasowość, jeszcze pod nazwą Klin Lillet, pod jaką likier występował do lat 70. Ubiegłego wieku. Recepturę likieru nieco zmodyfikowano w 1987 r. Uwydatniając nuty naturalnej goryczki na rzecz słodyczy. Do dnia dzisiejszego Lillet Blanc pozostaje jednym z najczęściej nagradzanych aperitifów.
WALENTYNKOWA PROMOCJA:
przy zakupie Lillet Blanc udział w walentynkach online (zaproszenie na szkolenie online + 2 kieliszki + dedykowany link do spotkania)
Termin szkolenia: 14.02.2022, godz. 18:00