Znany i uwielbiany węgierski likier w wariancie śliwkowym. Podstawą tego wydania jest klasyczne, ziołowe Unicum, stworzone od lat zgodnie z konwencjonalną, rodzinną recepturą. Ten fundament uzupełniany jest aromatem najkorzystniejszych, węgierskich śliwek - dojrzałych, pełnych smaku i esencjonalnych. Podczas długiego okresu dojrzewania w dębowych beczkach, owoce łączą się z ziołami, w rezultacie powstaje perfekcyjny, rozgrzewający podniebienia likier. Można go serwować solo, z lodem albo jako różnych koktajli.
Unicum jest austro-węgierskim trunkiem o szczególnie długiej historii. Jego pierwszym degustatorem miał być cesarz Józef II Habsburg, dla którego stworzył go jego nadworny medyk Zwack, w roku 1790. Pierwotnie był to zatem alkohol o działaniu medycznym, doceniany w walce z dolegliwościami trawiennymi, jednak nawet współcześnie Węgrzy twierdzą, iż jest to "lek na wszystko" i polecają wypicie kieliszka po posiłku żeby wspomóc trawienie. Nieraz jednak jest także serwowany jako aperitif, wtedy sprzyja pobudzeniu apetytu i wyostrzeniu kubków smakowych.