Powstanie tego rumu stało się już legendą- koncern LVMH planował dołączyć do swego portfolio prestiżowych trunków rum klasy premium i skierował swą uwagę na Kubę. Produkcja spirytualiów na wyspie pozostaje jednak pod kontrolą rządu, stąd konieczne były starania na szczeblu dyplomatycznym, które akurat zbiegły się w czasie z powoływaniem do życia nowej firmy premium rumu pod auspicjami rządowego monopolisty Ron Cuba. Zatem zapasy stosownie starych destylatów były już na miejscu, cały cykl formalnych uzgodnień, wbrew obawom o przeciąganie sprawy przez stronę rządową, potrwał zaledwie trzy lata a współpraca pomiędzy najmłodszym w historii kubańskiego producenta master ronero Cesarem Martim a masterblenderem firmy Hennessy ułożyła się nadzwyczajnie.
Do produkcji rumu użytkowana jest jedynie w pełni dojrzała kubańska trzcina cukrowa- tempo jej wzrostu bywa powolne, jednak priorytetem jest jej maksymalny potencjał czyli wysoka koncentracja cukru. Tradycyjne kubańskie metody obróbki trzciny pozwalają zachować w melasie nad wyraz wyższą zawartość cukru wykorzystanie nowocześniejszych technologii, zatem już na etapie rozpoczęcia fermentacji bazowy towar jest bogatszy. Fermentacja trwa około 25-30 godzin a po niej rozpoczyna się destylacja, prowadzona w kilku miejscach na wyspie. Master ronero Marti produkuje dwa alkohole: rum o wysokiej mocy, który najczęściej dostarcza alkoholowej bazy, a także tzw. aguardiente odpowiadająca bardziej za profil smakowy. Aguardiente jest starzona poprzez okres 2-3 lat w beczkach po bourbonie w których uprzednio leżakowała whisky szkocka i irlandzka jako że przemysł kubański nie może kupować beczek bezpośrednio z USA. Marti łączy starzejącą się aguardiente ze świeżym, wysokoporcentowym rumem. Mieszanka ta jest następnie leżakowana przez siedem lat, a w tym czasie powoli dodawana jest coraz starsza aguardiente. Na skutek czego deklaracja wieku wynosi siedem lat, lecz rum również starsze alkohole. Ostatecznie w rumie Eminente Reserva 70% składu stanowi aguardiente, w trakcie gdy w innych kubańskich starzonych rumach typowo jest to ok. 18%.
skutkiem jest nad wyraz ciekawy rum, asygnowany też tym, który preferują whisky czy koniak- jest to rum w konwencjonalnym hiszpańskim stylu: czysty, owocowy i aromatyczny, złożony i o jednostajnej słodyczy. Profil zapachowy to wyraźny cynamon, świeże owoce takie jak wiśnie, wspaniale dopełnione nutami gorzkiej czekolady, kawy, tytoniu. Na podniebieniu Eminante Reserva emanuje nutami kwiatowymi, lekkim body, odrobiną słodyczy, szczyptą pieprzu, następnie akcentem toffi, czekolady, kawy z lekko dymnym tłem. Finisz to zwykle dominanta słodkiej ciemnej czekolady, jest długi i gładki. Rum sam w sobie jest nadzwyczajnym drinkiem,także pasuje do prostych koktajli, takich jak Old Fashioned, El Presidente czy Palmetto (zmieszane pół na pół z wermutem i podawane prosto z odrobiną gorzkich pomarańczy). Na uwagę zasługuje bez wątpienia opakowanie rumu- żebrowana butelka przypominająca fakturą skórę krokodyla; miejscowi nazywają wyspę „el crocodillo" stąd na etykiecie znalazł się wizerunek Kuby przypominającej kształtem krokodyla.