Absynt o mocy 55% objętości alkoholu jest obietnicą nieszablonowego smaku oraz oryginalnych wrażeń. Intensywna zielona kolor i bogaty ziołowy aromat oparty przede wszystkim na piołunie, anyżu i koprze- wszystko to, czym sławę zdobyła "zielona wróżka".
Absynt Mystical Spirit znamionuje się korzennymi nutami z wyraźną obecnością ziół leczniczych, a także suszonych owoców. Na podniebieniu jest słodko-pikantny z niuansami wanilii, karmelu i przypraw. Finisz krótki, nad wyraz energiczny. Sugerowany do podawania solo, z odrobiną wody. Rewelacyjnie odnajdzie się także w niebanalnych koktajlach.
Pierwsza receptura absyntu została opracowana w Szwajcarii, gdzie używany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości - zwłaszcza przeciwbólowo. Istotnie obszerniejszą popularność zdobył jednak na przełomie XIX i XX wieku we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne skojarzenia z tym alkoholem trwają w kulturze masowej do dziś. U szczytu swojej popularności trunek został opisany jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawartemu w piołunie tujonowi przypisano większość krzywdzących skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży absyntu w większości państw europejskich, a także w Stanach Zjednoczonych. Żadne badania nie wskazują jednak na to, żeby absynt był bardziej niebezpieczny, czy w obszerniejszym stopniu psychoaktywny, niżeli inne alkohole. Wznowienie produkcji nastąpiło w początku lat 90-tych XX wieku.