elitarny francuski likier figowy powstający ze szlachetnej odmiany owoców, wytwarzany w Burgundii, szczycący się mianem pierwszego prawdziwego i świeżego likieru figowego. Tradycje destylacji w Esprit de Figues L.M.D.M. Liczą ponad 150 lat. Rzemieślnicza gorzelnia poddaje soczyste, dojrzałe figi Violette de Bordeaux 3 miesięcznej maceracji, następnie infuzji z alkoholem; zbiór owoców przeprowadzany jest ręcznie.
"produkowany we Francji, pożądany wszędzie"-likier szturmem podbił świat elitarnych klubów i hoteli, od Londynu po Nowy Jork, od Sydney po Paryż. Serwowany jest równocześnie w Hotelu Ritz London, w historycznym coctail barze Claridges, kantońskiej restauracji China Tang, prestiżowej sieci drink barów Mr. Fogg's- i w wielu innych popularnych miejscach, gdzie błyskotliwe, pełne przepychu wnętrza stanowić mogą godną oprawę dla doznań smakowych doświadczanych podczas degustacji tego niezwykłego likieru. Esprit de Figues odwołuje się do pociągającyego i wręcz nadprzyrodzonego smaku swojego produktu, reklamując go frazą: "nieważne jak daleko rozprzestrzeniliśmy się na świecie, zapewniamy, że boskość będzie tam aby Cię kusić".
Esprit de Figues to nie tylko prawdziwie owocowy smak dojrzałych fig przełamany nutami wanilii, konfitury malinowej, fiołków, o lekko ziemistym i słodkim profiluw dodatku niezwykła odcień głębokiego ametystu i atrakcyjna karafka. Likier stał się składnikiem wielu nadzwyczajnych koktajli, takich jak Figtini, Espritz, Fig Sangria.