Smak: delikatny, mieszanka słodyczy owoców i dymu.
Zapach: drzewny z domieszką suszonych owoców i rodzynek.
Rumy marki Abuelo powstają w rodzinnej firmie - Varela Hermanos, której historia sięga roku 1908. Świeżo przybyły z Hiszpanii młody przedsiębiorca, Don José Varela Blanco, założył wówczas w Pesé niewielką cukrownię Ingenio San Isidro. Była to pierwsza cukrownia w nowo powstałej Republice Panamy. Po latach, idąc za radą trójki swoich dzieci, Don José rozpoczął produkcję destylatów z trzciny cukrowej. Dzięki pasji i ciężkiej pracy trzech pokoleń właścicieli Varela Hermanos rozwinęła się w największego w Panamie producenta napojów alkoholowych i niekwestionowanego lidera rynku, jeżeli chodzi o jakość oferowanych rumów. Po części jest to zasługą skatalogowanego doświadczenia i przekazywanej w rodzinie wiedzy, po części zaś strategicznego wyboru - Varela Hermanos to bowiem jedna z niewielu destylarni, która uprawia własną trzcinę cukrową, dając przy tym zatrudnienie 700 pracownikom.
Podobnie jak przed laty, także współcześnie misją Varela Hermanos jest współtworzenie rozwoju gospodarczego i społecznego Panamy - z trosceą o etykę pracy i środowisko naturalne.