Propolis albo inaczej kit pszczeli, to gęsta i lepka substancja składająca się z żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin pochodzących z pszczelich gruczołów. Pszczoły wykorzystują go do zalepiania szpar, dezynfekcji wewnętrznych ścian uli, a także komórek plastra.
Skład propolisu:
- ok. 50 % żywic i balsamów
- 7.5 – 35 % wosku
- 9 – 14 % olejków eterycznych
- 5 – 10 % pyłków kwiatowych
- 3 – 8 % skażeń
- kwasy organiczne
- witaminy B, C, D oraz E
- biopierwiastki, takie jak miedź, krzem,wanad, żelazo, chrom, cynk i mangan
- aminokwasy
- enzymy
- flawanoidy
- sterole
- działa przeciwdrobnoustrojowo niszcząc bakterie, wirusy i grzyby
Do naczynia z 50 gramami propolisu nalać 250 ml spirytusu 75 – 96 %. Mieszaninę pozostawić w temperaturze pokojowej poprzez okres 2 – 3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie wstrząsając. Po tym okresie nalewka jest gotowa do stosowania.
Propolis stosowanie:- wewnętrzne (doustne) - 50 – 60 kropli w ½ szklanki letniej, przegotowanej wody 2 – 3 razy dziennie, a dzieci tyle kropli ile mają lat – 2 razy dziennie.
- zewnętrznie - 3 – 5 ml rozcieńczyć w 100 ml wody, stosować można do kompresów używając jałową gazę. Można dodatkowo stosować beż rozcieńczenia.
Jeśli zależy nam by propolis jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w naczyniu z ciemnego szkła i temperaturze pokojowej.
Jak powstaje propolis?Propolis wyprodukowany jest z żywicznych, balsamicznych i woskowych substancji pochodzących z pączków i żywic drzew. Aby zebrać substancje, z których powstanie propolis, pszczoły zbieraczki oblatują drzewa i formują żywice w kulki. Następnie umieszczają je w koszyku pyłkowym na trzeciej parze odnóży. Gdy pszczoła powróci do ula, przekazuje pszczołom ulotowym przyniesione kulki żywicy. Odbieranie może potrwać nawet do kilku godzin. W trakcie odbierania pszczoły ulowe dodają do przyniesionych substancji wydzielinę gruczołów gardzielowych i wosk dzięki temu powstaje kit pszczeli, czyli propolis.
KaszubyKaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego. Region ten jest jednym z najszczególniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie.
To rejon solidnie zalesiony, z dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla wędkarzy, grzybiarzy i fanów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Pasjonaci wypraw rowerowych też znajdą coś dla siebie, ponieważ na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, otaczającego Park Narodowy Bory Tucholskie, znajduje się sieć licznych ścieżek rowerowych, czyli Kaszubska Marszruta.
Znajdują się tu na dodatek niebanalne zabytki, a także bogata flora i fauna, z których produkowane są zdrowe i organiczne produkty.
Piśmiennictwo
PROPOLIS W CHOROBACH WEWNĘTRZNYCH – Bogdan i Elżbieta Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala