Każda butelka Old St. Andrews posiada whisky mieszaną, czyli kombinacją whisky malt and grain. Siedzibą destylarni jest miasto Kent. Główne komponenty, które odpowiadają za jej charakter pochodzą z destylatów z Islay i Speyside. Pierwsze dodają standardowego dymnego aromatu, kolejne wzbogacają o słodkie owocowe nuty. Szczególna dbałość o jakość powoduje, że tylko unikatowe beczki, wybrane przez master blendera będą użyte do stworzenia mieszanej whisky Old St. Andrews. W trakcie procesu kupażowania, każda partia jest kontrolowana, równocześnie przy wysokiej zawartości alkoholu, jak i po jego rozcieńczeniu, żeby charakter whisky, jej jakość i struktura była w każdej partii jednakowa. W Whisky Bible Jim Murray opisał ją jako wyjątkowo czystą i świeżą, niczym poranna rosa na trawie, zapach ponadto lekko trawiasty, z przebijającymi się elementami standardowymi dla regionu Speyside, nuty wanilii wyczuwalne także w finiszu. Szczególnie poprawnie zbalansowana a jej lekkość i świeżość powodują, że smakuje tak radośnie.
komplet składa się z trzech buteleczek whisky o pojemności 0,05l, w plastikowej tubie.