Czarny czosnek można zaliczyć do kategorii żywności ergonomicznej, a więc pozbawionej zgubnych elementów, albo wzbogaconej w naturalny sposób o substancje aktywne. Żywność taka jest sugerowana jako odżywcze uzupełnienie diety.
W tradycji teologii Taoistycznej spożywanie czarnego czosnku miało zapewnić ponadczasowość. Dziś jest niezwykle modny ze względu na swe walory smakowe i odżywcze w Japonii, Korei, a także USA. Azjaci zaliczają go do tzw. Smaku umami, czyli takiego jak posiada np. Chiński sos sojowy, albo koreańska kapusta kimchi.
Czarny czosnek jest konsekwencją poddania świeżego, białego czosnku czasochłonnemu procesowi dojrzewania tj. Tzw. Reakcji Maillarda. Polega ona na swoistej reorganizacji cukrów i aminokwasów – w ten sposób powstaje nowy smak towaru. Pod wpływem adekwatnej temperatury i wilgotności oraz całego procesu fermentacji biały czosnek traci swój charakterystyczny zapach i smak. Zyskuje natomiast lekko słodki, wędzony posmak.
atrybuty CZARNEGO CZOSNKU
Większość prawidłowych cechy czarnego czosnku wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w jego składzie. Na dodatek szacuje się, że ma on kilkukrotnie więcej właściwości prozdrowotnych, aniżeli znany biały czosnek.
Czarny czosnek jest źródłem 18 aminokwasów, w tym 8 koniecznych, witaminy B oraz C. Jego ważnym elementyem jest allicyna, która solidnie wspiera ludzki układ immunologiczny oraz poprawnie oddziałuje na regulację ciśnienia krwi. Allicyna likwiduje nadmiar lipidów i wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a więc czarny czosnek to ważny element diety w profilaktyce chorób układu krążenia.
Czarny czosnek najlepiej spożywać rano. Bez obaw – nie grozi nam intensywny czosnkowy aromat, ani przykry oddech. Niektórzy uznają ten towar za naturalny energetyk, który pobudza organizm, dlatego lepiej nie sięgać po niego przed snem.