Burak suszony kryje w sobie mnóstwo fantastycznych nieprzewidzianek odżywczych i zdrowotnych. Proces suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie parametry świeżego odpowiednika. Burak suszony jest rewelacyjnym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, kolor buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza chroniącego przed zgubnym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, wyjątkowo w czasie ciąży. Warzywo to zawiera liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą niepodatność organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. Oraz witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w prawidłowym odżywianiu.
Burak suszony to znakomita baza do przygotowania smacznych zup oraz genialny dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego albo czerwonego. Może jeszcze zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru i odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest zwykle spory, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się ponadto młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.