Pasta orzechowa jest produktem modnym w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Znajduje wykorzystanie jako produkt do smarowania pieczywa, tostów, grzanek, krakersów czy naleśników oraz składnik domowych ciast i ciasteczek. Można je jednak jeść nie tylko na słodko, lecz także dodawać do sosów i pikantnych past do mięs.
Pasta orzechowa wykonane jest z nasion orzachy podziemnej, czyli z tzw. Orzeszków ziemnych, rośliny z rodziny bobowatych a nazwa „orzech ziemny" wywodzi się stąd, iż owoce będące strąkami z nasionami rozwijają się i dojrzewają w ziemi. Co atrakcyjne, w Stanach Zjednoczonych aż ponad 60% tworzonych orzechów ziemnych przeznaczanych jest na produkcję masła orzechowego.
elementy: orzeszki arachidowe prażone 100 %. Bez dodatku oleju pamowego, soli i cukru.
* Zawartość soli wynika wyłącznie z występowaniu naturalnie występującego sodu. informacje o alergenach: produkt jest alergenem. Olej z orzechów ziemnych występujący na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym.
Przechowywwać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spozyć w ciągu 3 miesięcy.