artykuł może zawierać: soję, nasiona sezamu i gorczycę.
Sos boloński to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się on z Bolonii. Oryginalny sos tego typu musi być długo gotowany, a jego bazą jest mielone albo drobno siekane mięso, pomidory oraz czerwone wino. Natchnioni konwencjonalną recepturą przygotowaliśmy rewelacyjny sos boloński wegański, który nadzwyczajnie pasuje do makaronów, placków ziemniaczanych oraz ryżu czy naleśników. Nasza roślinna wersja to świetny wybór dla osób, które stawiają na zdrową kuchnię roślinną.. Wegański sos boloński Primavika to niezwykle aromatyczna mieszanka. Bazą artykułu jest gęsty sos pomidorowy, do którego dodane zostało roślinne mięso mielone. Jest ono bardzo wartościowym źródłem białka i powoduje, iż potrawa jest niezwykle sycąca i idealnie pasuje na obiad. W wegańskim sosie bolońskim nie zabrakło także aromatycznych przypraw i ziół. Są one bardzo widocznym elementyem każdego włoskiego dania i posiadają ogromny wpływ na smak naszego sosu. Proponowany poprzez nas towar jest w 100% roślinny, dlatego nadaje się dla wegetarian i wegan. Dzięki temu, że nie posiada fosforanów i sztucznych barwników i glutaminianu, to jest on nie tylko pożywny, ale także zdrowy.. Choć w Polsce bardzo lubiane jest podawanie sosu bolońskiego z makaronem spaghetti, to w oryginale serwuje się go na makaronie tagliatelle albo pappardelle. Są to typy włoskiej pasty o szerszych nitkach, które lepiej utrzymują niezwykle ciężki i gęsty sos.
Wegański sos boloński Primavika znakomicie komponuje się z praktycznie każdym rodzajem makaronu. Nasz artykuł perfekcyjnie sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, ryżu i naleśników. Wegański sos boloński można serwować także z kopytkami albo włoskimi gnocchi.