BIO płatki jęczmienne stanowią cenne źródło wartości odżywczych ponieważ są bogate w błonnik, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B. Płatki jęczmienne stworzone są z ziaren jęczmienia z pełnego przemiału. W trakcie produkcji ziarna pozbawiane są plewki i okrywy owocowo-nasiennej. W wyniku intensywnego obłuszczania ziaren jęczmienia oplewionego pozyskuje się kaszę, a także płatki jęczmienne.
Najpopularniejszym wykorzystaniem dla BIO płatków jęczmiennych jest użytkowanie jako dodatek do musli, ciastek czy chleba. Można także stosować do kleików, zup czy jako zagęszczacz do sosów. Zdjęcie jest przykładowe i może odbiegać od pokazanej partii.
Jęczmień to typ zboża, który rośnie na ogół w klimacie umiarkowanym. To jedno z pierwszych ziaren uprawianych przez starożytne cywilizacje – jęczmień znano i uprawiano w Egipcie ponad 10 tys. Lat temu. Co więcej, jęczmień jest czwartym w głównej mierze stworzonym na świecie (po kukurydzy, ryżu i pszenicy) zbożem. W rejonie Afryki i Bliskiego Wschodu z jęczmienia wykonane są tamtejsze narodowe dania i używany jest także jako dodatek do herbaty.