BIO soczewica brązowa BadaPak to nasiona soczewicy czerwonej, która nie została oczyszczona z powłoki. Nasiona są czerwone we wnętrzu, a ich pokrywa jest koloru brązowego. BIO soczewica pochodzi tylko z upraw ekologicznych, ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, PP, B5, B6, B9 i K1. W szczególności dużo w soczewicy witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Wśród składników mineralnych prócz wspomnianego wcześniej potasu gromadzi magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i mangan. BIO soczewica brązowa BadaPak dostarcza obszerne ilości białka, które jest przyswajalne w 85%.
BIO soczewica brązowa BadaPak znamionuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Jest najtwardsza z całej rodziny soczewic, dlatego też gotuje się ją najdłużej. Przed ugotowaniem wymaga moczenia w wodzie poprzez około 30 minut. Soczewica brązowa najczęściej sugerowana jest do przygotowania wegetariańskich pasztetów, kotletów i gulaszy.
Soczewica należy do jednorocznych roślin strączkowych. Prawdopodobnie pochodzi ona z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. Uprawiana jest od około 10 tysięcy lat. Występuje w nad wyraz wielu odmianach różniących się kolorem, a także wielkością nasion.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.