Pyszny syrop w kolorze czerwonego, ciemnego wina, który powstaje wyłącznie z owoców czarnego bzu, kilku kropel soku z cytryny i niewiele znaczącego dodatku cukru. Początkowo przygotowywany jest wywar, który wydobywa pełnię smaku i aromatu z dojrzałych jagód. Następnie dodawane są kolejne komponenty. Skład syropu pozbawiony jest sztucznych barwników, a także konserwantów.
Najlepiej dodawać go do herbaty, wzmacnia wówczas odporność i pogłębia smak napoju. Poprawnie spełni oczekiwania także jako urozmaicenie rozmaitych deserów, dressingów do sałatek, a także lemoniady.
Rodzinna, polska firma Eterno powstała w 2005 roku w podwarszawskim Pruszkowie. Jej tradycje sięgają jednak aż XIX wieku, kiedy to prosperowała sławna cukiernia przy Newskim Prospekcie. Jej właścicielką, a także autorką najważniejszych przepisów była praprababcia obecnych właścicieli marki - Matylda Aubra. Eterno nazwano w nawiązaniu do słowa wieczność, które odnosi się do tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie, w tym z reguły zamkniętych w słoiczkach - cytryn w rumie, który przyniosły marce największą sławę oraz uznanie. Producent w swojej działalności stawia szczególny nacisk na smak, naturalne produkty, innowacyjność i zadowolenie klientów.