Figa suszona skrywa w sobie bogactwo dobroczynnych dla zdrowia i urody elementów. Posiada cukry (glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, witaminy A, C, E, K, B, kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Suszone figi w 100g dostarczają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka. To rewelacyjna przekąska dla osób starszych, dzieci i kobiet podczas menopauzy. W ich składzie znajdziemy duże ilości błonnika pokarmowego. To ważny komponent regulujący pracę układu pokarmowego. Wyraźny dla osób będących na diecie, gdyż daje on uczucie sytości i hamuje apetyt.
Figa suszona ma wielorakie użycie. Można się nią zajadać bez żadne obróbki. Namoczona w wodzie i zmiksowana może posłużyć jako masa czy polewa do ciast i deserów. Będzie także wyśmienitym dodatkiem do śniadań np. Do owsianki czy musli z jogurtem. Z suszonych fig BadaPak w prosty sposób wykonać można nalewkę.
Figa jest owocem figowca pospolitego. Wywodzi się z półwyspu Arabskiego. Obecnie uprawiana jest także w krajach śródziemnomorskich, a także w Azji. Owoce są ciemnofioletowe, wyjątkowo słodkie i trochę mdłe.