Figa suszona skrywa w sobie zasobność dobroczynnych dla zdrowia i urody komponentów. Zawiera cukry (glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, witaminy A, C, E, K, B, kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Suszone figi w 100g dostarczają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka. To świetna przekąska dla osób starszych, dzieci i kobiet w trakcie menopauzy. W ich składzie wyszukamy wielkie ilości błonnika pokarmowego. To ważny składnik regulujący pracę układu pokarmowego. Znaczny dla osób będących na diecie, gdyż daje on uczucie sytości i hamuje apetyt.
Figa suszona ma wielorakie zastosowanie. Można się nią zajadać bez żadne obróbki. Namoczona w wodzie i zmiksowana może posłużyć jako masa czy polewa do ciast i deserów. Będzie także wspaniałym dodatkiem do śniadań np. Do owsianki czy musli z jogurtem. Z suszonych fig BadaPak w prosty sposób wykonać można nalewkę.
Figa jest owocem figowca pospolitego. Wywodzi się z półwyspu Arabskiego. Aktualnie uprawiana jest także w krajach śródziemnomorskich, a także w Azji. Owoce są ciemnofioletowe, szczególnie słodkie i trochę mdłe.