organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy. Bancha to w Japonii modna herbata codziennego wykorzystywania.
Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej aniżeli Sencha albo Gyokuro), mniej substancji aromatycznych za to więcej garbników co daje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii nieraz podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny sprawia,nieraz pije się ją wieczorem. Mniejsza liczba kofeiny (albo teiny, jak niejednokrotnie nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje także mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.
Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban" i „cha." „Cha" w języku japońskim to herbata. Słowo „ban"(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako odpowiednik tego co „zwykłe", „modne" lub „codzienne." Natomiast „ban" zapisane jako 晩o tej samej wymowie oznacza „późno" i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liści wchodzące w skład Banchy.
Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą z zasady pitą herbatą zieloną w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy o przeróżnych stopniach fermentacji i pochodzących z zróżnicowanych regionów.
Bancha jest herbatą sugerowaną w diecie wegańskiej ponieważ jest najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy).
Moya Bancha pochodzi z minimalnych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.
Bancha idealnie 2-3-krotnego zaparzania.
Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona herbata bancha
liczba herbaty: 3-4g na 150ml
Czas parzenia: 3-4 min.
ilość zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 70-80 C.