Hojicha to wyjątek wśród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze poprzez co jej liście nabierają ciemno-brązowego koloru. Wtedy nabiera także ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić dzieci kobiety w ciąży proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w latach 20-tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na popularności sięgającej już dzisiaj daleko poza granice Japonii.
Picie hojichy pomaga regulować liczba cholesterolu oraz cukru w organizmie a także wzmacnia układ niepodatnościowy. Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie choć w głównej mierze 3 parzenia są słuszne. Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i organicznych upraw na południowej wyspie Kiushu. Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne skażenia.
Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% naturalna zielona herbata hojicha
ilość herbaty: 2-3g na 150ml
Czas parzenia: 1-3 min.
liczba zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 75-90 C.