Ta niebanalna i wyjątkowo delikatna mieszanka zielonej herbaty powstała ze części, z jakich z zasady nie przygotowuje się naparów. Części herbacianych krzewów, czyli gałązki i łodygi liści skomponowano ze sobą w stosownych proporcjach, aby uzyskać subtelny efekt z nutami słodyczy oraz orzechów.
,,Kuki" jest japońskim słowem oznaczającym łodygę lub patyk, dlatego nazwa tej herbaty jest wyjątkowo adekwatna i trafiona. Podczas produkcji pozostałych zielonych naparów tej firmy, blaszki liści są oddzielane od jej,,ogonków", które choć nie posiadają w sobie kofeiny, bogate są w teaniny o relaksujących, a także kojących właściwościach.
Ze względu na krótki cykl prażenia, Moya Kukicha Organic Green ma dość intensywny aromat, a także żółto-brązowy kolor.
rekomendowana jest dla dzieci, pań w ciąży oraz w trakcie degustacji o późnych porach dnia.
Zapakowana w bardzo wysmakowaną puszkę, nawiązującą do japońskich tradycji malarskich i rękodzielniczych.