Ta mieszanka to prawdziwy klasyk wśród herbat Yunnanu. Ma obszerne, grube liście z masą złocistych pączków i cechuje się wyraźnym, nieco bezkompromisowym, ziemistym smakiem i łagodnym, dymnym aromatem. Delikatnie słodkawy, lekko pikantny posmak bezspornie przyciąga uwagę.
Prowincja Yunnan znajduje się w okręgu Feng Qing, w prefekturze Lincang. Jest położona w południowo-zachodnich Chinach, na granicy z Wietnamem. Słynie z jednych z najkorzystniejszych czarnych herbat na świecie, a Yunnan Golden Tipped to bezdyskusyjnie najbardziej rozpoznawalny jej artykuł. Znany jest on także jako Golden Yunnan albo Dian Hong.
Chiny słyną z reguły z produkcji zielonej herbaty, jednak czarna herbata bezsprzecznie dorównuje jej pod względem jakości, a także walorów smakowych.
Prowincja Yunnan jest bogata w zasoby naturalne, a jej flora należy do najbardziej zróżnicowanych w całych Chinach. Tutejszy klimat jest błogi i spory wpływ na niego mają Pacyfik, a także Ocean Indyjski.
Lokalni rolnicy przywiązują dużą wagę do konwencjonalnego cyklu zbiorów, które przebiegają głównie ręcznie. Po zbiorze liście pozostawia się do więdnięcia, a następnie zwija. Wynikiem tego jest rozerwanie struktury komórkowej, a także uwolnienie soków, które są ważne dla naturalnych enzymów utleniających. W trakcie tego cyklu zmienia się wyjątkowo smak, aromat i wygląd herbaty. Zielone liście nabierają ciemnobrązowej barwy i stają się bardzo aromatyczne.