Wysokiej jakości biała czekolada w proszku - bez polepszaczy i sztucznych barwników, która powstaje z selektywnie zbieranych ziaren kakaowca, poddawanych klasycznym procesom obróbki.
produkt zamknięty w szczelnej puszce zapewnia po odpowiednim przygotowaniu aksamitną konsystencję napoju i pyszny, głęboko-czekoladowy smak. Napój poleca się przygotowywać w ekspresie ciśnieniowym z dyszy do spieniania mleka, czekoladziarce albo domowym sposobem - w filiżance. Idealnie smakuje z dodatkową porcją bitej śmietany, syropem klonowym i cynamonem.
marka Monbana narodziła się z niezwykłej znajomości w okopach I wojny światowej Louisa Guatarriego i Pierre-Francoisa Lardet - wówczas założyciela słynnej producenta Banania. Panowie jako pasjonaci czekolady, postanowili połączyć swoje siły i stworzyć firmę, która oferowałaby wysokiej jakości produkty produkowane z ziaren kakaowca.
Lata 50-te były dla firmy czasem prędkiego rozwoju. Działalność związana z czekoladą zaczęła radować się coraz pokaźniejszym zainteresowaniem, dzięki czemu marka błyskawicznie wyposażyła się w specjalistyczny piec do prażenia ziaren i wypuściła na rynek pierwsze produkty dietetyczne. W 2013 roku Monbana zyskała nową identyfikację graficzną, która podkreśliła jej francuskie konotacje. Nowa tożsamość nawiązuje także do tradycji i innowacyjnego podejścia i hołduje nieodłącznym wartościom jakie wyznaje producent - hojność, szczęście, kreatywność i radość.