Region Boquete znajduje się u podnóża Volcán Barú w najistotniej na zachód wysuniętym zakątku Chiriquí w Panamie, zaledwie kilka kilometrów od granicy z Kostaryką. Chłodne wyżyny i żyzna wulkaniczna gleba genialne warunki do uprawy najbardziej wymagających kawowców. Finca San Sebastian jest położona typowo na płaskowyżu, otacza ją kilka miękkich zboczy. Plantacja położona jest między 1400 - 1500 m n.p.m. Uprawiane są z reguły odmiany Catuai, a także Typica. Plantacja od trzech pokoleń jest w rękach rodziny Suárez, aktualnie zarządcą jest Domingo Suárez. Na plantacji oprócz poprawy wydajności uprawy kawy, użytkowane są dodatkowo metody urozmaicające lokalny mikroklimat, dzięki obsadzaniu terenu na dodatek rozwija się tu życie wielu gatunków fauny.
Kawa Panama San Sebastian Estate jest zbierana ręcznie. Kawa jest selekcjonowana a następnie poddawana procesowi mycia i suszenia. Suszenie odbywa się na tarasach i w specjalnych maszynach, co zapewnia unikatową gęstość ziarna.
Arabicę Panama San Sebastian Estate rekomendujemy parzyć metodami alternatywnymi. Niższa temperatura wody pozwoli na uzyskanie naparu o słodkich nutach migdałów i karmelu z wyraźnie wyczuwalną nutą borówki. Delikatny czekoladowy finish pozostawi delikatną goryczkę na jezyku, a wyraźna nuta czarnej herbaty doda przyjemnego kwaskowatego orzeźwienia. Kawa wspaniale pasuje do chemexu i aeropressu. Spełni oczekiwania dodatkowo parzona na zimno, cold brew wydobędzie z niej aksamitne body migdałowo-czekoladowe.
Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wskazanie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze rodzaju (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do prasy francuskiej, chemexu, dripa).
nabywając kilogram zyskujesz 25% rabatu! kup więcej i rozkoszuj się smakiem genialnej kawy!