Aby zaparzyć wyśmienitą kawę w ten sposób, należy użyć ziaren grubo zielonych, tak by woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Znaczny jest ponadto stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt mocno palone spowodują że kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie umożliwia kontrolowanie kilku czynników. Dzięki czemu osiągalne są eksperymenty, jednocześnie z mocą naparu jak i gatunkiem i sposobem palenia ziaren. Wystarczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, aby osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana adekwatnie do potrzeb.
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna budowa jest trwała, gwarantuje korzystne utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i kształt stożka nad wyraz dobry przepływ wody. Wytworny kształt będzie ozdoba każdej kuchni.
W komplecie znajduje się plastikowa miarka.
towar można myć w zmywarce.