nadzwyczajny klimat i żyzne gleby Papui Nowej Gwinei powodują, że warunki dla produkcji kawy w tym regionie są wprost wspaniałe. Promocja upraw kawowca przez władze w okresie powojennym sprawiła,aktualnie aż 1/3 ludności pośrednio albo bezpośrednio zajmuje się ich uprawą. Napary z tamtejszych ziaren są renomowane za swoją fascynującą kwasowość, złożoność oraz pełnię aromatu.
Oferowana przez nas kawa pochodzi z dobrze znanego obszaru górskiego Papui Nowej Gwinei - z prowincji Eastern Highlands (region Bena). Pochodzi z 97 drobnych upraw o łącznej powierzchni 112 hektarów, zrzeszonych poprzez kooperatywę Korofeigu. Kawowce uprawiane są na wysokości 1400 – 1900 m n.p.m. Wolne są od m.in. Sztucznych nawozów pestycydów, czego dowodem jest przyznany kawie unijny certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Po zaparzeniu kawę charakteryzuje przyjemna kwasowość, delikatna słodycz, zbalansowana cielistość naparu oraz wyczuwalna nuta cytrusów. Niewątpliwie odnajdzie podziw wśród entuzjastów kaw kwasowych, złożonych i bogatych w nieoczywiste nuty.
Polecamy do alternatywnych metod parzenia oraz do ekspresu - dla osób, które cenią lekkie, niezobowiązujące espresso.
Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wyodrębnionie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze typu (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do prasy francuskiej, chemexu, dripa).