Kawa ziarnista Speciality „Nikaragua Maragogype", 1 kgKawa rodzaju Maragogype akcentuje się bardzo sporymi ziarnami kawy. Są one do 40% pokaźniejsze niż ziarna zwykłej Arabiki i są powszechnie znane jako "słoniowe ziarno". Pierwsza nuta słodkiego aromatu miodu i karmelu powoli ustępuje miejsca jednostajnemu słodko-kwaśnemu smakowi. Na koniec pojawia się długo trwający posmak korzennych przypraw.W otoczeniu bujnej przyrody i sprzyjającego klimatu Nikaragui, rolnicy uprawiają nieprzeciętne rodzaje ziaren kawy. Rodzinna plantacja kawy Mierisch nieustannie eksperymentuje z przeróżnymi rodzajami kawy i przeróżnymi metodami jej obróbki. Pieczołowitą uwagę przykłada się tu do każdego krzewu kawowca i do każdej jego jagody. Plantacja znamionuje się także wyjątkową troską o środowisko naturalne. W odległości 5 metrów od jakiegokolwiek źródła wody zabronione jest użytkowanie środków chemicznych, woda jest precyzyjnie czyszczona i ponownie wykorzystywana do obróbki ziaren kawy na mokro. W dodatku sadzone są tu drzewa, by kawowce miały zapewniony cień i ochronę przed wiatrem, a lokalna fauna miała w nich schronienie. Wszystko to przyczynia się do wyjątkowego smaku uprawianej tu kawy.Ze względu na nieszablonową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 83 na 100 punktów.KRAJ: NikaraguaREGION: MatagalpaFARMA: Fincas MierischWYSOKOŚĆ: 1200-1500 mODMIANA: MaragogypeOBRÓBKA: WashedPALENIE: średniePALETA SMAKÓW: miód, karmel, korzennyKawa ziarnista Single Origin „DR Congo Kivu", 1 kgZiarna kawy typu Bourbon charakteryzujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców oraz długim i miłym posmakiem ciemnej czekolady.Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego piękna, ale także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i obszernej wilgotności. Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu solidnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, rewelacyjnymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku dużo upraw kawy zostało niemal w pełni zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej. Aktualnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, powodując radość zarówno okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich posiadają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się nadzwyczajnym smakiem wybornej kawy.KRAJ: KongoREGION: KivuFARMA: nieduże gospodarstwaWYSOKOŚĆ: 1500 mODMIANA: BourbonOBRÓBKA: WashedPALENIE: ciemnePALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekoladaKawa ziarnista Speciality „Papua New Guinea Sigri", 1 kgOdkryj aromat piernikowych ciasteczek i czarnej herbaty. W smaku wyczuwalna jest słodycz miodu oraz suszone śliwki i morele, które pozostawiają delikatny, łagodny i słodki posmak na podniebieniu.W egzotycznej Papui Nowej Gwinei plantacja kawy Sigri położona jest we nadzwyczajnej dolinie Vahgi. W ciągu zaledwie kilku lat uprawiana tu kawa zdobyła podziw wśród koneserów kawy na całym świecie ze