Kawa ta cechuje się łagodnym i dobrze stabilnym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu typowego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest poprzez nich wysoce uwielbiany. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.KRAJ: KeniaREGION: KirinyagaFARMA: Baragwi coop. WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m ODMIANA: SL 34, SL 28OBRÓBKA: WashedPALENIE: przeciętnePALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko