Syrop Cinnamon Monin może mieć szerokie wykorzystanie, polecany jest do herbaty, kawy, napojów mlecznych.
Syrop posiada jasno-bursztynową odcienię. Charakteryzuje się aromatem olejku cynamonowego, a także pysznym smakiem proszku cynamonowego z nutą pieprzu.
Pachnąca przyprawa przywołuje marzenia o pałeczkach cynamonu prosto z piekarnika. Przywieziony na barce, pochodzący z za każdym razem zielonego drzewa rosnącego na Sri Lance cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Wśród starożytnych kultur miał on tak wielką wartość, że był podarkiem jakim obdarowywali się monarchowie i możni. W ciągu następnych wieków popularność cynamonu nie gasła. Typowy, bogaty, ciepły i słodki aromat cynamonu powoduje, że jest on jedną z najistotniej ewokatywnych przypraw i stosowanym składnikiem w wielu kuchniach na całym świecie. Cynamon jest używany w ciastach, ciasteczkach oraz deserach. Należycie komponuje się z smakiem jabłkowym.
Możesz także wykorzystać syropu cynamonowego MONIN Cinnamon, by nadać zapach swym gorącym napojom.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Cinnamon MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać poprzez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Cinnamon MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.