Sok z granatów gromadzi obszerne ilości witaminy C, E oraz B5. Jest źródłem węglowodanów i składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor i potas. Jednak jego największą zaletą jest bogata zawartość polifenoli należących do przeciwutleniaczy. W soku z granatów jest ich trzykrotnie więcej niżeli w zielonej herbacie lub czerwonym winie. Właściwości polifenoli są imponujące.
Sok z granatów ma czerwono fioletową barwę, a także słodki, cierpki smak. Zalecany do picia bezpośrednio lub jako dodatek do herbaty czy wody.
Granat jest owocem krzewu o nazwie Granatowiec. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie uprawiany jest w wielu miejscach na świecie. Lubi klimat suchy i ciepły. Owoce granatu kształtem przypominają jabłka, posiadają standardową twardą skórkę a ich jadalna część to nasiona otoczone galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką.
Nie mieści konserwantów, barwników. Sok bez dodatku cukru.