Syrop Imbir Ginger Monin może posiadać obfite zastosowanie, sugerowany jest do herbaty, koktajli, ponczu owocowego.
Syrop krystaliczną barwę. Charakteryzuje się silnym, ostrym smakiem i aromatem korzeni imbiru,
Suszony, sproszkowany imbir był eksportowany z Indii do Europy w czasach rzymskich, dwa tysiące lat temu. Jego nazwa wywodzi się od sanskryckiego słowa „stringa vera" oznaczającego „z ciałem jak róg" i odnosi się do korzenia imbiru, który przypomina róg. W przeciętniewiecznej Europie imbir był tak lubiany, że uważano, iż pochodzi z Ogrodu Edenu. Ze względu na swe atrybuty korzenne imbir daje uczucie ciepła. Ma on dużo zastosowań: od ciasteczek po kuchnię azjatycką i piwo imbirowe, jeden z pierwszych i najistotniej znanych napojów bezalkoholowych.
Aromatyczny imbir MONIN nada standardowy, egzotyczny smak każdemu napojowi smakowemu.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Ginger MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie komponenty w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Ginger MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.