Syrop Lavender Monin może mieć obszerne wykorzystanie, polecany jest do koktajli, herbaty, wina musującego, napojów gazowanych.
Syrop krystaliczną, jasno-purpurową barwę. Charakteryzuje się słodkim i solidnym smakiem suszonej lawendy.
Przywodzi na myśl jasno-purpurowe, wonne pola lawendy francuskiej Prowansji. Większość ludzi kojarzy lawendę z perfumami oraz aromaterapią. Roślina ta była stosowana od tysiącleci już w czasach imperium rzymskiego. Ten śliczny kwiat był używany do celów dekoracyjnych i stanowił ważny element przepisów wielu przystawek i deserów.
Lawenda producenta MONIN charakteryzuje się efektownym kolorem i charakterystycznym aromatem przypominającym barwy i aromaty Prowansji. Aromat ten stanowi część bukietów zapachów kwiatowych obejmujących także jaśmin, różę i fiołka. Wszystkie aromaty kwiatowe producenta MONIN są świetne do wzbogacania zapachem kwiatów różnorodnych napojów i potraw.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Lavander MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać poprzez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Lavander MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.