Syrop jest robiony z sukralozy- bezkalorycznego słodzika. Sukraloza jest bezpośrednio otrzymywana z cukru. Jest bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży, diabetyków.
Syrop posiada ciemnobursztynową barwę z miedziano-żółtymi rozbłyskami. Charakteryzuje się potężnym, głębokim aromatem stopionego karmelu.
Karmel oznacza po prostu skarmelizowany cukier, klasycznie stworzony przez topienie cukru w naczyniu z wodą. Bogaty smak i kolor karmelu wynika z cyklu ogrzewania i topienia cukru. Karmel jest doceniany jako główny smak i stosowany dodatkowo w harmonii z innymi smakami.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Carmel Sugar Free MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie elementy w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Carmel Sugar Free MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.