Syrop Macadamia Nut Monin może posiadać duże zastosowanie, rekomendowany jest do kawy, napojów deserowych, kakao, mleka smakowego.
Syrop ma bursztynową barwę. Charakteryzuje się smakiem i aromatem prażonych orzechów, wyczuwalny jest posmak francuskiej masy migdałowej.
Orzech Macadamia, zwany także orzechem Queensland, jest owocem drzewa makadamia. Pochodzi ono z Australii i nosi nazwę na cześć Johna Macadama,pochodzącego ze Szkocji naukowca, który je uprawiał. Niektórzy uważają te orzeszki za najlepsze na świecie. Ich delikatny, maślany smak i chrupiąca konsystencja powodują, że są przepyszne. Możliwości mieszania ich aromatu ogranicza tylko wyobraźnia.
Smaku orzecha Macadamia producenta MONIN nie można z niczym porównać.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Macadamia Nut MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie elementy w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Macadamia Nut MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.