Syrop Blood Orange Monin może posiadać pokaźne zastosowanie, sugerowany jest do koktajli, mrożonych drinków, herbat, deserów.
Syrop posiada pomarańczowo-czerwoną barwę. Charakteryzuje się cytrusowym aromatem i mocnym, owocowym smakiem.
Czerwona pomarańcza jest wariantym pomarańczy, która wzięła swą nazwę od karmazynowego-krwawego miąszu. Jest to skrzyżowanie uprawianych od czasów starożytnych odmian, najprawdopodobniej pomarańczy olbrzymiej, a także mandarynki. Oryginalna odmiana pochodziła z Sycylii (nazywana Tarocco), w momencie obecnej istnieją jeszcze dwie odmiany: Sanguinello w Hiszpanii i Moro w USA, gdzie jest ona niezwykle lubiana.
szczególnie soczysta, posiada wyraźny smak: słodki i gorzki. Trochę mniej kwaśna niżeli zwykłe pomarańcze. Jest ona na dodatek doskonale znana dzięki swojemu niesamowitemu kolorowi. Natężenie barwników nadało jej miąższowi odcień czerwony albo purpurowo-czerwony.
Przykładowe receptury:
Margarita
Orzeźwiająca herbata