Syrop Caramel Monin może mieć spore zastosowanie, sugerowany jest do kawy, koktajli, napojów deserowych, deserów.
Syrop posiada ciemnobursztynową barwę z miedziano-żółtymi rozbłyskami. Cechuje się mocnym, głębokim aromatem stopionego karmelu oraz pysznym smakiem skarmelizowanego cukru.
Karmel oznacza po prostu skarmelizowany cukier, konwencjonalnie wykonany poprzez topienie cukru w naczyniu z wodą. Bogaty smak i odcień karmelu wynika z procesu ogrzewania i topienia cukru. Karmel jest doceniany jako główny smak oraz użytkowany jeszcze w harmonii z innymi smakami.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Caramel MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Caramel MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.