Syrop Tiramisu Monin może posiadać obfite wykorzystanie, polecany jest do kawy, mleka smakowego, koktajli, deserów.
Syrop posiada ciemno brązową barwę. Charakteryzuje się cudownym aromatem i unikalnym smakiem sławnego deseru tiramisu.
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą albo kakao. Deser podaje się silnie schłodzony przede wszystkim do kawy espresso, a we Włoszech podobno w upalne dni na drugie śniadanie
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Tiramisu MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie elementy w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Tiramisu MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.