Nasza specjalność i duma – oliwa tłoczona na zimno, stworzona w kamiennym młynie z oliwek odmiany Koroneiki. Doskonale jednostajna, o najwyższej jakości rzemiosła, oliwa godna najistotniej szykownych potraw.
cechuje ją wyrafinowany aromat łączący w sobie woń roślin zielonych z nutą orzechów laskowych i migdałów, zwieńczony delikatną słodyczą jabłek. Subtelnie pikantne tony pieprzu z lekką, błogą goryczą podążają za unikatowym posmakiem szczawiu ogrodowego. Nadzwyczajnie pasuje do skropienia młodych liści sałaty, fantastycznie wzbogaci smak owoców morza, a także delikatnych dan makaronowych. Jest także nad wyraz dobrym jako profilaktyka zdrowia. Gaje oliwne Astrikas Estate leżące w rejonie Kolymvari P.D.O. uprawiane są w sposób organiczny bez zastosowania nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów, mają atest naturalny od ponad 20 lat.Biolea opracowała stabilne metody uprawy, aby pomóc bronić środowisko. Ale nasze drzewa oliwne produkują mniej bez nawadniania zachowujemy cenne zasoby wody na naszej wyspie. Nie stosujemy nieulegających biodegradacji plastikowych rur irygacyjnych z PVC. Równocześnie zaprzestaliśmy orki lub ciężkiego sprzętu na naszych polach, żeby zapobiec coraz bardziej niepokojącemu problemowi erozji gleby na Krecie.
Ze względu na niezwykle wysoką zawartość fenoli (m.in. Pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co uniemożliwia oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów.
Oznaczeniem zdrowotnym "Health Claim" mogą posługiwać się wyłącznie producenci oliwy, która w 20g zawiera co najmniej 5mg hydroksytyrosolu oraz jego pochodnych związków polifenolowych (np. Oleaceiny, oleokantalu, oleoeuropeiny i innych).
Producent: Biolea
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Chania
Kwasowość: 0,32%
Wysoko polifenolowe: Nie
ilość polifenoli: 482 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Tak
Oliwa smakowa: Nie