Oliwa Pathos jest wyprodukowana w tradycyjnym górskim gaju oliwnym u podnóża góry Psiloritis, w rejonie Kavalaria, Korfes Malevizi. Powstaje z odmiany oliwek Koroneiki. Ma rodzinne gaje oliwne, uprawiając je od pokoleń z całkowitym szacunkiem do środowiska. Zbiór oliwek odbywa się we wczesnych stadiach rozwoju owoców. Ekstrakcja owoców odbywa się za pomocą pionierskich metod. Co sezon udaje się uzyskać idealny wynik, zapewniając produkcję najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawierającej wysoki poziom polifenoli, a także europejskie oświadczenie zdrowotne (UE 432/2012). Oliwa jest bogata w aromaty osiągając szczególnie niskie wartości kwasowości (głównie w granicach 0,18%). Oliwa Pathos corocznie zdobywa niemało nagród w prestiżowych konkursach na całym Świecie.
Pod względem walorów organoleptycznych wyróżnia się złożonością smaku i bogactwem, dominują owocowe aromaty i zapach świeżo skoszonej trawy, karczocha i zielonego migdału. Smak umiarkowany gorzki i zarazem pikantny.
Każda niepowtarzalnie zaprojektowana butelka o obszerności 500 ml zawiera oliwę pochodzącą wyłącznie z naszych własnych gajów oliwnych. Pakowana jest w ekskluzywnym pudełku.
PATOS to greckie słowo oznaczające pasję.
atest BIO Nie
pojemność: 500ml
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Heraklion
Kwasowość: 0,18%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
Polifenole: 501-1000 mg/kg
liczba polifenoli: 618 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie