Już w październiku, niedojrzałe i wyselekcjonowane oliwki Koroneiki (masa owocu max 1g), zbierane są ręcznie do specjalnie przygotowanych pojemników. Najwyższej jakości oliwa, jest tłoczona na zimno w czasie nie dłuższym niżeli 4 godziny od zbioru owoców.
Na wyprodukowanie 1 litra oliwy Eliama Daily Value Gold przypada około 35kg oliwek, praktycznie 3-4 razy więcej w sytuacji charakterystycznej oliwy extra virgin z oliwek Koroneiki.
Oliwa po wytłoczeniu jest przechowywana w temperaturze 12-15 C w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, w dodatku zabezpieczonych azotem przed dostępem tlenu. Ostatecznie oliwa trafia do specjalnej butelki z kolorowego szkła, certyfikowanej przez Estal, butelki o podwójnej ochronie przed światłem - to optymalne opakowanie idealnej oliwy. Dla uzyskania najwyższej trwałości i bezpieczeństwa artykułu, do butelki pod zakrętkę wtłaczany jest azot zastępując powietrze.
Oliwa Eliama Daily Value Gold o wysokiej zawartości polifenoli (m.in. Oleocanthalu i Oleaceiny) posiada na dodatek dużą ilość Tocoferolu-A - naturalnej, nadzwyczajnie wchłanialnej witaminy E, mającej działanie antyoksydacyjne i odmładzające. Oliwa Eliama Daily Value Gold ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i immunostymulujące. Spomiędzy dostarczonych oliw tylko Eliama Daily Value Gold jako naturalny produkt zaliczony do Super Foods, została wybrana do klinicznego protokołu do dziennego używania wspomagającego w pierwotnie i wtórnie postępującym typie stwardnienia rozsianego.
Badania kliniczne na grupie 150 pacjentów odbywają się pod nadzorem Narodowego Uniwersytetu w Atenach, Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach i Uniwersytetu Cypryjskiego w Nikozji.
Producent: Elli's Farm
atest BIO Nie
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Heraklion
Kwasowość: 0,22%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
liczba polifenoli: 883 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie