Terra Zakros PDO Sitia cechuje się niską kwasowością corocznie w granicach 0,3%.
Ma złocisto-zielony odcień o jednostajnym słodko-gorzkim smaku i owocowym zapachu.
Owoce są zbierane w siatki i przenoszone w specjalnych pojemnikach w celu zmielenia. Po filtrowaniu poprzez filtr papierowy, specjalnej analizie i kontroli jakości, jest butelkowana i pakowana, aby trafić na Twój stół.
Jesteśmy firmą rodzinną z miejscowości Zakros, położonej na wschodnim wybrzeżu Krety w regionie Sitia. Zakros to wieś znana i rozpoznawalna z specyficznej jakości oliwy wytwarzanej tu od czasów starożytnych. Nasz region był jednym z najważniejszych centrów handlowych i kulturalnych cywilizacji minojskiej. Drzewa i ludzie żyją tu razem ponad 3500 lat. Podążamy za rozwojem technologicznym, ale szanujemy tradycję, podchodzimy szczególnie rygorystycznie do każdego etapu produkcji, tak by zachować najwyższą jakość. Po latach doświadczeń poznaliśmy niemało tajemnic „płynnego złota” z Krety. Wszyscy członkowie naszego zespołu codziennie dokładają wszelkich starań, żeby oferować Państwu produkt rewelacyjnej jakości.
Producent: Terra Zakros
dokument BIO Nie
Opakowanie: puszka
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Lasiti, Sitia
Kwasowość: 0,22 %
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Nie
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Nie
Polifenole: nie określono / brak badania
Wczesny zbiór: Nie
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie