Oliwa klasy Premium o wysokiej zawartości polifenoli, zarazem w wyjątkowo dobrej cenie. Na wyprodukowanie 1 litra oliwy 'Korona" potrzeba, aż 10-11kg nieznacznych, niedojrzałych oliwek pozyskiwanych w październiku z terenów górskich powyżej 350m n.p.m. W rejonie najstarszej na Krecie wsi Kritsa. Nazwa Korona pochodzi od odmiany oliwek "Koroneiki".
Uzyskanie wysokiej zawartości tych polifenoli w oliwie staje się realne, dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów, nad wyraz prędkiemu przetworzeniu, a także optymalnemu przechowywaniu, wraz z zachowaniem poprawnych metod produkcji. Najbardziej bogate w te związki są oliwy pochodzące z tak zwanego "wczesnego zbioru" (Early Harvest).
Producent: Physis of Crete
atest BIO Nie
pojemność: 500ml
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Lasiti
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
liczba polifenoli: 547 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie