unikalna, limitowana oliwa pierwszego tłoczenia z charakterem, pochodząca z wyspy Korfu przystępna jest wyłącznie u kilku partnerów producenta posiadających kompetencje i wiedzę. Tworzona jest już w październiku, kiedy jeszcze nasze owoce są zielone i niedojrzałe. Świeżo wycięty sok z oliwek posiada mnóstwo nad wyraz cennych substancji jak polifenole i witaminy. Niefiltrowana, o aromacie świeżo skategoryzowanych owoców oraz szmaragdowo zielonym kolorze.
niezwykle
wysoka zawartość polifenoli, udokumentowana corocznymi badaniami kilku próbek w laboratorium wskazuje na jej
parametry zdrowotne i pokaźnie przekracza normy dla "oznaczenia prozdrowotnego EU432/2012".
Trzy pokolenia członków rodziny Dafnis opiekują się starymi drzewami oliwnymi odmiany „Lianolia” w rodzinnym gaju, w którym każde drzewo ma ponad 100 lat. Sporo z nich rosnących na żyznych zboczach prowadzących w dół do Morza Adriatyckiego ma ponad 500 lat. Wczesne zbiory niedojrzałych oliwek odbywają się w okresie od 20 września do 31 pażdziernika i obejmuja tylko najstarsze 500 letnie drzewa. Wyciskanie na zimno tego samego dnia, przy użyciu najdelikatniejszych metod.
Ze względu na nad wyraz wysoką zawartość fenoli (m.in. Pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co uniemożliwia oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów Oliwa The Governor ™ została naukowo przebadana już w marcu 2014 r. Na Uniwersytecie w Atenach i porównana z wynikami 700 innych próbek oliwy z 30 rozmaitych odmian. 150 próbek porównawczych oliwy pochodziło z krajów spoza Grecji, w szczególności: z Kalifornii, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji, Tunezji, Cypru, Francji, Argentyny, Chile, Maroka i Izraela. Wyniki były imponujące. Stężenia oleokanthalu i oleaceiny w „The Governor” ™ są 7 razy wyższe niż średnia próbek i na tamten czas była najwyższą wartością odnotowaną wśród wszelkich dostępnych w handlu oliw butelkowanych od 2009 roku. Oleocanthal, oleoceina i inne pierwiastki obecne w oliwce „The Governor” ™ wykazuje ważną aktywność biologiczną i integruje się z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i neuroochronnymi. Całkowite pochodne hydroksytyrozolu są o 61% wyższe niżeli określone w przepisach europejskich. Wiadomo, że codzienne spożywanie 20 g chroni lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym. Ocena zawartości polifenoli „The Governor” ™ na Uniwersytecie Ateńskim w 2014 r. W porównaniu ze średnimi poziomami oliwy najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia: cyt „.. Możemy zaświadczyć, iż „The Governor” ™ to bardzo rzadka oliwa pierwszego tłoczenia, która podkreśla się na tle innych oliw.
Jest to towar wysoce zalecany wszystkim konsumentom poszukującym oliwy o bardzo wysokich właściwościach dla ochrony zdrowia. ” Prokopis Magiatis, profesor wyśmienity, Wydział Farmacji Uniwersytetu Ateńskiego.
Producent: Dafnis Family
- dokument BIO Nie
- pojemność: 500ml
- Opakowanie: szkło
- Gatunek oliwek: Lianolia
- Region pochodzenia: Korfu
- Kwasowość: 0,24 %
- Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
- Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
- liczba polifenoli: 806 mg/kg
- Wczesny zbiór: Tak
- Oliwa niefiltrowana: Nie
- Oliwa smakowa: Nie