Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje cechy, wykorzystywany może być wyłącznie na zimno. Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych elementów odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów i kasz albo do smarowania pieczywa.
Olej z czarnuszki użycie w kosmetyceOlej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on stosowany pomiędzy innymi do produkcji kremów nawilżających i opóźniających procesy starzenia się skóry. Na dodatek, stanowi on komponent produktów asygnowanych do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem lub liszajem. Warto jeszcze wiedzieć, że olej z czarnuszki wykorzystywany jest podczas zabiegów aromaterapii. Wpływa on między innymi na złagodzenie objawów stresu, a także ułatwienie procesu zasypiania.
komponenty: Olej z nasion czarnuszki zimnotłoczony
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.