Oliwa Pathos Ultra Premium BIO
Produkcja i pochodzenie
Oliwa Pathos jest wytworzona w tradycyjnym górskim gaju oliwnym u podnóża góry Psiloritis, w rejonie Kavalaria, Korfes Malevizi. Powstaje z odmiany oliwek Koroneiki. Posiada rodzinne gaje oliwne, uprawiając je od pokoleń z całkowitym szacunkiem do środowiska.
Zbiór i ekstrakcja
Zbiór oliwek odbywa się we wczesnych stadiach rozwoju owoców. Ekstrakcja owoców odbywa się przy pomocy prekursorskich metod. Co sezon udaje się uzyskać wyśmienity wynik, zapewniając produkcję najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawierającej wysoki poziom polifenoli i europejskie oświadczenie zdrowotne (UE 432/2012).
Charakterystyka oliwy
Oliwa jest bogata w aromaty osiągając bardzo niskie wartości kwasowości (na ogół w granicach < 0,2%). Oliwa Pathos corocznie zdobywa sporo nagród w prestiżowych konkursach na całym Świecie. Pod względem walorów organoleptycznych eksponuje się złożonością smaku i bogactwem, dominują owocowe aromaty i zapach świeżo skoszonej trawy, karczocha i zielonego migdału. Smak umiarkowany gorzki i zarazem pikantny.
Opakowanie
Każda specyficznie zaprojektowana butelka o pojemności 500 ml mieści oliwę pochodzącą wyłącznie z naszych własnych gajów oliwnych. Pakowana jest w ekskluzywnym pudełku.
dane uzupełniające PATOS to greckie słowo oznaczające pasję.
Oliwa Pathos jest ekologiczną, nagradzaną oliwą z oliwek, cechującą się harmonijnym smakiem łączącym nuty owocowe, gorzkie i pikantne, oraz intensywnym aromatem.
Uprawa odbywa się w sposób organiczny, z poszanowaniem każdego etapu produkcji, przyjazny dla środowiska i samego drzewa oliwnego.
Producent: Kavalaria Estate Crete
dokument BIO Nie
Sezon zbiorów: 2022
pojemność: 500ml
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Heraklion
Kwasowość: 0,18%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
liczba polifenoli: 618 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie