Przy używanej metodzie tłoczenia „na zimno" pozyskujemy olej w pełni zdrowy o niezmienionym składzie. W oleju tym pozostają wszystkie naturalne komponenty. Atrybuty oleju rzepakowego tłoczonego na zimno to gęsta konsystencja, naturalny odcień oraz charakterystyczny smak i zapach. Warto zwrócić uwagę, że powstający osad jest naturalnym składnikiem oleju.
Punkt dymienia oleju rzepakowego tłoczonego na zimno jest niższy aniżeli to ma miejsce w przypadku oleju rafinowanego i w związku z tym najlepiej używać go na zimno np. Do sałatek, surówek, jako bazę majonezu.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno może także być stosowany w kosmetyce jako baza do przygotowania kosmetyków – np. Maseczek z dodatkiem owoców.
Producent, Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Kowalski" należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego a w jej ramach do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, stąd produkty są oznaczone logo tej sieci.
Pomysł utworzenia Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstał w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Spotkał się on z obszernym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które proponują znakomitą w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zapraszane są gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem Kulinarne Dziedzictwo Mazowsze oferują wysokiej klasy produkty i dania.
Więcej danych dotyczących Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego znajduje się na stronie https://www.mazovia.pl, a także https://www.culinary-heritage.com
Polecamy lekturę portalu http://pokochajolejrzepakowy.eu
elementy: 100% olej rzepakowy
Wartość odżywcza: