Intensywna w smaku, wielokrotnie nagradzana oliwa premium, która wyprodukowana jest we włoskiej Toskanii. Nazwa Laudemio nawiązuje do terminu, którym określana była najkorzystniejsza część zbiorów po żniwach, zarezerwowana wyłącznie dla najbogatszych. Aktualnie oliwa Laudemio Frescobaldi przystępna jest dla każdego, kto tylko ma ochotę na pyszny towar z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Rodzina Frescobaldi posiada około 300 hektarów gajów oliwnych, gdzie owoce zbierane są od początku października. Powstała tam oliwa znamionuje się autentycznymi, toskańskimi aromatami świeżo skoszonej trawy i karczochów. Dopełnieniem jest intensywnie zielony kolor, który pięknie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
producent Frescobaldi od drugiej połowy XX wieku jest uznawana za jedną z najmocniej liczących się firm w rozwoju wina toskańskiego. Od początku specjalizowała się w uprawie takich winorośli jak: Chardonnay, Cabernet, Merlot, a także Pinot. Aktualnie ma dziewięć linii zlokalizowanych w najkorzystniejszych regionach Toskanii. Jej elitarne wina eksportowane są do ponad 60 krajów na całym świecie.