Oliwa klasy premium, powstająca najczęściej z odmiany Frantoio, ale i z niewielkim dodatkiem Moraiolo oraz Leccino. Oliwki zbierane są ręcznie w listopadzie z 16 000 drzew należących do firmy. Wytwórnia oliwy San Felice znajduje się w samym sercu gajów oliwnych, w Villa La Pagliaia. Ta bliskość drzew ma kluczowe znaczenie, gdy chce się jak najszybciej przekształcić dojrzały owoc w gotowy artykuł najwyższej jakości. Oliwę pozyskuje się w niskiej temperaturze, przy użyciu technologii, które uniemożliwiają przedwczesnemu utlenianiu towaru.
Il Grigio Olio di San Felice Extra Virgin wyraża prawdziwy charakter wybitnej oliwy. Mieni się głębokim, zielonym odcieniem. Jego profil jest wyrafinowy, wytworny. Przywołuje w aromacie ostre nuty karczocha i nieprzeciętnej pikanterii na podniebieniu.
Oliwa świetnie sprawdzi się w przepisach toskańskich. Uwydatni również smak wielu dań wysmakowanej kuchni.
San Felice jest organizacją, która ma siedzibę na terenie wykupionym na początku lat 70-tych przez Grupę Allianz. Firma rozpoczęła projekt, którego celem była replantacja winorośli. Przebiegała ona we współpracy z uniwersytetami we Florecji oraz Pizie. W 1982 roku Grupa nabyła także prawa do posiadłości Campogiovanni, obejmujące ponad 20 hektarów winnic na zboczach Montalcino, równocześnie wchodząc w posiadanie najistotniej wiekowych winorośli tamtych stron.