Otręby owsiane to produkt otrzymany z przerobu ziarna owsa. Otręby owsiane znamionują się mniejszą zawartością zaliczanego do frakcji betaglukanów błonnika i największą ilością tłuszczu niż pozostałe otręby. Tłuszcz ten jest jednak wyjątkowo cennym, nienasyconym kwasem tłuszczowym. Otręby owsiane zawierają też kwas oleinowy. W ziarnach owsa znajdują się dodatkowo awentramidy oraz pokaźne ilości witaminy z grupy B (nad wyraz B6, a także B12) i minerałów (selenu, magnezu).
Otręby owsiane, nie marnotrawiąc swoich parametry podczas obróbki, używane są w kuchni jako dodatek między innymi do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako element do panierki do kotletów mięsnych lub warzywnych bądź uzupełnienie kombinacji musli.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.