Najwyższej jakości japońska naturalna zielona herbata matcha z pierwszego zbioru. Moya Matcha ekskluzywna charakteryzuje się pełnym, słodkim smakiem i kremową konsystencją.
Moya Matcha wytworna to najwyższej jakości sproszkowana zielona herbata matcha. Ma pełny smak umami intensywną zieloną barwą i kremową konsystencję. Doskonale nadaje się do ceremonii herbacianej i przygotowywania w konwencjonalnej formie. Pozyskuje się ją wyłącznie z pierwszego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi matami, które chronią je od słońca. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają istotnie intensywnego zielonego koloru. Jedynie najdrobniejsze liście krzewów zielonej herbaty są selekcjonowane do przygotowania herbaty Moya Matcha ekskluzywna a sam cykl produkcji matchy jest istotnie skomplikowany i czasochłonny.
Przygotowanie:
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie specyficzna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak żeby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się konwencjonalny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Herbatę matcha można także przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a konwencjonalną czarkę zastąpić szklanką albo kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.
Region pochodzenia: Uji, Prefektura Kioto, Japonia